Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: konstans1977
Категория: Забавление
Прочетен: 510389
Постинги: 206
Коментари: 313
Гласове: 1114
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Постинг
14.11.2008 09:37 - Как да се борим с Топлофикация!
Автор: konstans1977 Категория: Забавление   
Прочетен: 1824 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.11.2008 15:01


Как да се преборим с монополистите от ТОПЛОФИКАЦИЯ
в една правова държава
Чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България: „Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя”.
1. За да Ви спрат парното и топлата вода, трябва да влязат в дома Ви. Поискайте на изпратените служители съдебно разрешение или постановление на съдебен изпълнител. – Според чл. 33 от Конституцията държавни и други служители могат да влизат в жилището Ви, само:
- при съдебно разрешение или постановление на съдебен изпълнител;
- за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на крайна необходимост.

2. Ако имате сметки по-стари от три години, те са влезли в срока на погасителна давност, според чл. 111, буква „в” от Закона за задълженията и договорите. Винаги може да направите възражение и да не ги платите. Но ако сте ги платили, не може да искате връщане, поради изтеклата давност.


3. Ако са Ви пратили фиш за глоба, че на определена дата са идвали да спрат парното, но не им е отворено – не го плащайте, тези фишове са незаконни и несъбираеми. Глоби могат да налагат само органи на изпълнителната власт, а не търговски дружества, каквото е Топлофикация. Може да възразите писмено в тридневен срок срещу наложената с фиш или наказателно постановление глоба, като посочите, че актът е незаконосъобразен – т.е. издаден от лице без материална компетентност.

4. Необходимо е да знаете, че парични вземания се събират въз основа на изпълнителен лист от държавен или частен съдебен изпълнител. Това са единствените оправомощени от закона органи, които могат да влязат в дома Ви, да опишат вещите Ви и да предприемат действия по принудително събиране на вземанията на Топлофикация. Ако представител на търговско дружество или наети от него лица Ви поискат пари, това е незаконно.

Ако Топлофикация Ви осъди – изпращат Ви покана за доброволно изпълнение, защото срещу Вас има издаден изпълнителен лист да платите сметките с лихвите. При получаване на поканата за доброволно изпълнение имате двуседмичен срок за обжалване на разпореждането на съда за издаване на изпълнителен лист. Жалбата се подава до горестоящия съд чрез съда, издал разпореждането, като се прилагат копие от възражението пред Топлофикация (с входящ номер), че оспорвате сметките, отговорите на ведомствата и другите си писмени доказателства.
При заповед за изпълнение – може да подадете възражение в двуседмичен срок от деня, в който съдебният изпълнител Ви е връчил заповед за изпълнение. Възражението си адресирайте до районния съд, издал заповедта, като не е необходимо да го аргументирате. Важно е да направите това, защото заповедта за изпълнение се обезсилва и Топлофикация трябва да предяви иск в съда и да доказва вземането си.

7. Кои действия на съдебния изпълнител може да обжалвате – постановление за глоба, насочване на изпълнението срещу имущество, което смятате за несеквестируемо, отнемане на движима вещ или отстраняването Ви от имот, поради това, че не сте уведомен надлежно за изпълнението. Жалбата се подава чрез съдебния изпълнител до окръжния съд в едноседмичен срок от извършване на действието, ако сте присъствали на него, или от съобщението за това, ако не сте присъствали. В жалбата трябва да посочите какъв е порокът на извършеното от съдебния изпълнител действие, какви са доказателствата Ви, като приложите всички писмени, и да заявите искането си за отмяна на извършеното действие.

*
Може да се откажете от услугите на фирмата за топлинно счетоводство по съдебен ред, защото договорите са сключени с Вас при нелоялна търговска практика и съдържат неравноправни клаузи. Тези клаузи могат да бъдат обявени от съда за нищожни. Още в началото на поставяне на топлоразпределителите, фирмите са знаели, че те не са ефективни, тъй като цялата инсталация трябва да отговаря на определени изисквания, които не са изпълнени и монтирането им е в нарушение на евронормите. Може да станете член на сдружение за защита на потребителите, включено в списък към министъра на икономиката и енергетиката.
Тези сдружения водят дела за защита на колективните интереси на потребителите на определени услуги, в това число и на топлоенергия.
*
Ако решите да съдите Топлофикация, дължите държавна такса от 4% върху сумата, която се претендира като обезщетение за надписаните сметки. При представяне на декларация за имуществено състояние и молба за освобождаване от държавна такса до съда, тази такса отпада. Освен това, имате право да получите и безплатна правна помощ, поради липса на средства за заплащане на адвокатски хонорар. Молбата за правна помощ може да подадете пред същия съд, който разглежда делото Ви срещу Топлофикация.


ДО
................................................................СЪД
Отд./състав ...................................................

Уважаеми г-н/г-жо Съдия,
М О Л Б А
за правна помощ
на основание чл. 95, ал. 1 от ГПК

ОТ
име:.................................................................

ЕГН: ...............................................................
адрес: .............................................................
......................................................................

тел: .................................................................
e-mail:.............................................................

по гр. дело № ...................../..................... г.Моля да ми бъде разрешено да ползвам правна помощ, изразяваща се в процесуално представителство, по посоченото гражданско дело. Същото се налага поради факта, че нямам средства за заплащане на адвокатско възнаграждение.


дата:....................... С уважение:
гр. .........................


Тагове:   как,


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!